Logo winnicy Mielnik
Opis win

Opis win produkowanych w Winiarni w Mielniku, ul. Popław 3

(opisuje VINISFERA MARIUSZ KAPCZYŃSKI, wybitny znawca win)

To moje pierwsze spotkanie z winami z tej winiarni. Mikołaj Korol - jest członkiem wspierającym SWMPW. Ta degustacja wypadła bardzo interesująco.

 

Solaris 2012, Winnica Korol, Mielnik, 14%

Wino utrzymane w zielono-limonkowych rejestrach, są aromaty świeżo skoszonej trawy, gruszki klapsy, dojrzałego agrestu i lenkrody. Zrobione czysto, niesie smaki ziołowe, kwiatowe. Jest gęste, dojrzałe owocem, ma dobry ekstrakt (w solarisie nie jest to aż tak typowe). Miękkie wino niosące w finale przyjemne gruszkowe klimaty. Udane, stylowe wydanie Solarisa.

 

Hibernal 2012 , Winnica Korol, Mielnik, 12,5% , srebrny medal na konkursie win W Zielonej Górze w 2013 roku.

W kieliszku wino jeszcze surowe, lekko pieniące, młode. Jest jednak wykonane czysto, utrzymane w bardzo hibernalowej manierze - takiej glicerynowo-ziołowej, z przejrzałymi jabłkami, agrestem w tle. Ekstraktywne.

 

Regent 2012, Winnica Korol, Mielnik, 13%, srebrny medal na konkursie win W Zielonej Górze i brązowy na ENOEXPO w Krakowie w 2013 roku.

Regent gęsty, ziemisty, dosadnie owocowy i schludny. W aromatach czereśnia, pestka, asfalt. W ustach owocowe, może odrobinę "tekturowe", ale jest pełna frajda degustacji. Jest nieco zawiesisty, przykurzony, piwniczny. Całość miękka i przystępna, gotowa do picia, na swój sposób już aksamitna. Nieźle. Bardzo po polsku przemawia ten Regent.

 

Cabernet Cantor 2012, Winnica Korol, Mielnik ,12,5%

Soczysty, treściwy i pełen owocu Cabernet Cantor. Jest śliwka, wiśnie, akcenty paprykowe. Jedna z lepszych interpretacji tego szczepu jakie piłem w ostatnich latach (choć nie mogę powiedzieć, że miałem tych doświadczeń bardzo dużo, odmiana nie jest u nas zbyt popularna). Wino jest ciekawe - pieprzne, mocne owocem leśnym, gładkie i bardzo ładnie układające się w ustach. Czekam na następne roczniki tego wina.

 

Mariusz Kopczyński

Pinot Noir 2013, Winnica Korol, Mielnik, 13%, srebrny medal na konkursie w Zielonej Górze w 2014 roku. Aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli. Charakterystyczną cechą win jest również możliwość uzyskiwania w stosunkowo krótkim czasie niezwykłego, ceglastopomarańczowego koloru. Potencjalnie Pinot Noir daje wina pełne, ale nie ciężkie i chociaż łagodne i aksamitne w strukturze, o solidnym bogatym aromacie.

 

Cuvee białe i czerwone.

W winnicy Korol produkuje się ponadto wino z kilku odmian zmieszanych ze sobą winogron szlachetnych vitis vinifera. Enolog winnicy Mikołaj Korol dobiera odpowiedni skład winogron ze szlachetnych szczepów rosnących w winnicy i poddaje wspólnej fermentacji. Zapewnia to szerokie spektrum aromatów i smaków.

Sprzedaje się je pod nazwą Cuvee.

korol wina

Winnica Korol (fot. M. Kapczyński)