Pierwsze 20 winorośli posadziłem w 1995 roku w otoczeniu domu. Winiarstwem owocowym zafascynowałem się już 35 lat temu wytwarzając wino w warunkach domowych.

Prowadząc gospodarstwo rolne (w tym sad) w sposób ekologiczny położone w malowniczej miejscowości Mielnik nad Bugiem oceniłem, że mogę uprawiać profesjonalnie szlachetne odmiany winogron na zboczach mojej rolniczej działki w ilości znacznie większej niż dotychczas. Specyficzny klimat Mielnika i żyzna ziemia uroczyska Popław wskazywały że winnica może być atrakcją co do jakości winogron jak i turystyczną w tym uroczym zakątku Polski. W 2011 roku posadziłem więc 900 sadzonek szczepionych winorośli sprowadzonych z Niemiec. Rośliny przyjęły się znakomicie i wyrosły ponad oczekiwaną wysokość. Gleba bogata w składniki odżywcze i wilgoć płynąca z góry Uszeście nawet w bardzo suche lato daje gwarancję na dobre zbiory winogron i wysoką zawartość cukru w owocach. Dalsze nasadzenia nastąpiły w 2012 , 2013 ,2014, 2015 i 2017 roku. Aktualnie winnica zajmuje powierzchnię 6 ha. Pierwsze wyprodukowane wina z tej winnicy w 2012-2014 r. były bardzo obiecujące , bogate w oryginalne aromaty. Została wybudowana również nowoczesna winiarnia jako zaplecze dla tej winnicy pod produkcję i magazynowanie win wraz z pomieszczeniem do ich degustacji.

W 2012 ukończyłem studia podyplomowe z enologii na Uniwersytecie Jagielońskim.

Mgr inż. Mikołaj Korol